Doorgaan naar inhoud
Hogere prijzen in 2022 door container transportkosten

Hogere prijzen in 2022 door container transportkosten

Zo goed als alle winkelbedrijven die afhankelijk zijn van container transport verwachten dat de torenhoge prijzen van containervervoer tot prijsstijgingen zullen leiden in 2022. Niemand ontkomt er aan om de prijzen van artikelen met 20% en in het geval van grote artikelen tot wel 50% te verhogen. Alle branches herkennen de problemen. Tuincentra denken bijvoorbeeld dat de prijzen van tuinmeubelen volgend jaar zullen oplopen.

Door hinder van corona maatregelen in Chinese havens als Ningbo en Yantian en containertekorten in sommige delen van de wereld kampt de internationale scheepvaart al langere tijd met problemen. Wereldwijd leidt dat tot bevoorrading problemen bij tal van bedrijven. Ook de Nederlandse detailhandel ervaart de impact. Prijzen zijn vertienvoudigd in een paar maanden tijd en de verwachting is dat deze niet snel zal gaan dalen.

Ook HEMA zet momenteel het eigen netwerk in om te voorkomen dat er bijvoorbeeld lege schappen ontstaan of artikelen duurder moeten worden. Dat lukt tot nu toe, benadrukt een woordvoerder. Vooralsnog hebben de problemen volgens haar nog geen consequenties gehad voor klanten. "Maar dat is geen garantie voor de toekomst", erkent ze. Het hangt er vooral vanaf hoelang de situatie blijft voortduren.

Veel tuincentra zagen vorig jaar al aankomen dat het dit jaar lastig zou kunnen worden om producten als tuinmeubelen in te kopen in China. Daarom zijn extra voorraden aangelegd waardoor de prijzen voor de consument dit jaar niet extra omhoog hoeven, zegt adjunct-directeur Brenda Horstra van Tuinbranche Nederland.

Winkeliers organisatie INretail laat weten dat woonwinkels er niet aan ontkomen om de hogere transportprijzen door te berekenen aan de consument. Ook zouden de levertijden van bepaalde artikelen soms kunnen oplopen. Maar de organisatie benadrukt dat winkels en leveranciers de impact tot een minimum proberen te beperken.

(bron NU.nl)

Vorig artikel Einde seizoen = Mega opruiming